Video afspelen

30

nov. 2023

Even terug naar vroeger. ……..

Rondje Leeuwarden 25-5-2024

Op zaterdag 25 mei mochten we de route ‘Rondom Leeuwarden’ rijden. Dit was een rit die door Bert & Gerda M. is uitgezet en zoals uit de routenaam blijkt gaan we dus naar Friesland.

De aanmeldingen vielen een beetje tegen, er zal een reden geweest zijn, we zijn vaker met meer rijders op stap geweest.

We starten bij Motoport Leek en na een bekertje koffie/thee gingen we met 14 deelnemers richting Burdaard voor de 1e koffiestop.

Nou heb ik niet zo veel op met Friesland, vooral in de zomer niet met al die bruggen en sluizen waar je voor moet stoppen omdat er vaak van die, evt. gehuurde, boten en bootjes door moeten. En wij als bestuurders van de vrachtwagens, auto’s en motoren, etc. maar wachten.

Wat kost dat wel nait, aal dat wachten, loaten ze din ‘s nachts goan bootjevoaren.

Wie betoalen wegenbelasten. Zai betoalen niks, gain voarbelasten. Da’s nait eerlek.

Ik was verbaasd dat we in Friesland reden.

Na heel veel mooie wegen met onverwachte bochten kwamen we aan in Burdaard bij Hotel Restaurant It Posthûs waar de koffiestop gepland stond.

Burdaard en toerisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met name in het voorjaar en de daaropvolgende zomer bruist het dorp door het watertoerisme; meer dan tienduizend schepen en boten doorvaren Burdaard via de Dokkumer Ee en zorgen voor een aangename drukte langs en op het water. Dit fenomeen ontstaat ook ’s winters wanneer de Ee na een flinke vorstperiode begaanbaar is voor schaatsliefhebbers. Uiteraard ontstaat dan wederom de hoop op doorgang van de Elfstedentocht, waarbij de tochtschaatsers het dorp tweemaal zullen passeren.

Maar deze dag viel het mee. Slechts twee keer voor een brug wachten tijdens de rit, och dat valt nog mee. Het is ook nog geen zomer dus veel plezierbootjes waren niet aan het varen.

Tijdens de koffie en het gebak met slagroom was er voor sommigen een probleem(pje). Daar zitten dan een paar van die ‘sterke,  breedgeschouderde motorkerels’ die de  bijgeleverde koekjesverpakking niet open konden maken. Daar hadden ze Gerda dan wel voor nodig! Of lag het aan het Friese papier?

We vertrokken weer en via diverse plaatsen, dorpen en gehuchten met zeer vreemde en niet uit te spreken namen. En dan blijkt dat we toch in een ander land terecht gekomen zijn. Ook omdat de volgende stop bij een Gaststube was. Op de Lunchkaart stond allerlei Duits lekkernij. Tafels waren voor ons gereserveerd en het eten werd vlot gebracht en was uitstekend van smaak.

Een Gaststube in midden in Joure! t Mout toch ook nait gekker worden!

Na de lunch, dat geheel werd begeleid door geklingel van het carillion uit de klokkentoren van de naastgelegen kerk, pakten we de motor om de laatste 70 km richting het einde van de rit in Leek te rijden.

Het was een bijzonder prachtige route. Ik heb genoten. Bedankt Bert & Gerda en de contactpersonen voor deze dag.

En het weer?

De verwachtingen waren niet zo bijzonder. Met af en toe een regenbui(tje), bewolkt en zon viel het best mee.

We hebben het wel erger meegemaakt. Maar bij thuiskomst kon je wel zien dat de wegen nat en smerig waren.

Tot een volgende keer,

Frans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motor-logo

Meer dan 100 leden