Dwaalgasten van de Amoer – Benno Graas

Benno Graas is jullie mogelijk bekend van het boek “Het aarden Beest” dat inmiddels zijn 11e druk beleeft. Benno heeft ons benaderd om zijn nieuwe motoravonturenboek “Dwaalgasten van de Amoer” bij jullie onder de aandacht te brengen. Deze is verkrijgbaar is bij de boekhandel maar ook te bestellen is via zijn website: https://www.graasuitgever.nl

Ben stelt zichzelf even kort voor:

Ik ben Benno Graas en een groot deel van mijn leven vrachtwagenmonteur geweest. Nu metaalwerker. Daarnaast reed ik eerst op een oude Sparta 250 cc die ik voor 25 gulden kocht. Hierna kocht ik een Triumph Tiger uit 1954 voor 200 gulden, waarmee ik regelmatig, op weg naar de avondschool, langs de weg stond te sleutelen. Aangezien ik op weg was voor tweede monteur neem je dat dan maar voor lief.

Om uit de problemen te zijn en toch een klassiek model motor te rijden kocht ik een nieuwe Enfield bullet 350cc. Als monteur werd ik hiermee nogal uitgedaagd. Brekende krukassen, gescheurde zuigers, exploderende primaire kasten, scheurende versnellingsbakken, tig verbrande uitlaatkleppen. Er waren momenten dat ik er geen traan om zou laten als hij gestolen zou worden, maar hem verkopen was mij als techneut de eer te na.

Gaandeweg begon ik de technische mankementen maar te zien als een uitdaging om een oplossing te maken. En zo lukte het om hem steeds betrouwbaarder te krijgen. De eerste lange rit was ten tijde van het IJzeren gordijn, door Polen naar de Russische grens. 3800 km.. Hierna door Tsjecho-Slowakije 5300km. Toen kwam het zotte idee om door de Sahara te proberen. Inmiddels was ik getrouwd met Thecla die achterop ging. Klein aanhanger erachter en gaan. Dit lukte wonderwel. Toen stonden we opeens in Niger donker Afrika. Uiteindelijk door west, midden naar oost Afrika 22.000km, hierna volgde van Alaska naar Mexico, 29.000 km, toen heel Zuid Amerika 31.000 km, gevolgd door van de zuidpunt van Afrika terug te rijden 43.000 km Waar het boek “Het aarden Beest” over gaat. IJsland volgde op 3600 km. 2020 zetten we koers om via de zijderoute door Rusland en Mongolië te gaan naar oost Siberië, maar covid zette ons drie maanden vast in de bossen van oost Duitsland, en ging de route uiteindelijk via de Baltische staten, Finland, naar de Noordkaap 20.000 km. Waar dit laatste boek “Dwaalgasten van de Amoer” over gaat.

Daarnaast ga ik er ook gewoon mee naar het werk. De teller staat inmiddels op 596.000 kilometer. Een beer heeft de motor eens op zijn kant getrokken, apen hebben erop gezeten, slangen tussen de wielen gehad, olifanten hebben er zich aan geschuurd. De motor heeft in vliegtuigen gezeten, in kano’s , vrachtwagens, treinen, en vrachtschepen. Hij heeft op de Amazone gevaren, de Congo, de Nijl, de Colorado, de Niger. Alle reizen heb ik samen met Thecla achterop gedaan. Bij mijn baas heb ik 8 maal ontslag genomen. Op zijn geklaag, waarom ik weer op reis moest, antwoordde ik dan “dat ik hier zoveel verdien, het geld niet in die drie weken vakantie op krijg.”

 

Benno, namens alle leden van Motor Toerclub Siddeburen veel succes met de verkoop van je boek en wellicht tot ziens!

Motor-logo

Meer dan 100 leden